Witold Lutoslawski

Witold Lutoslawski
Witold Lutoslawski

Lutoslawski Facts

Naam:
 Lutoslawski, Witold

Geboren: 25 januari 1913, Warschau, Polen

Overleden: 1994, Warschau

Job: componist, compositieleraar, cafépianist

Strafblad: krijgsgevangenen genomen door de nazi’s

************************


Kortom………

Witold Lutoslawski werd geboren op 25 januari 1913 in Warschau, de hoofdstad van Polen. In de tijd waarin hij leefde had Polen het heel moeilijk: Lutoslawski maakte twee wereldoorlogen mee, en ook de streng communistische regering van na de Tweede Wereldoorlog.

Dit heeft natuurlijk invloed gehad op zijn werk als componist. Jarenlang moest hij allerlei regels volgen, die beschreven wat hij wel en niet mocht componeren. Hij is zelfs gevangengenomen door de nazi’s, maar hij ontsnapte en heeft de rest van de oorlog gewerkt als pianist in een café.

Ondanks alle tegenstand heeft Lutoslawski doorgezet: hij is altijd blijven componeren, en heeft veel prijzen voor zijn composities gewonnen. Hij is later compositieleraar geworden en, toen de politieke situatie weer wat beter werd in Polen, is hij zelfs naar Amerika, Scandinavië en Groot-Brittannië gereisd om daar les te geven.

Lutoslawski componeerde symfonieën en andere orkestwerken, kamermuziek, pianomuziek, en ook heel veel voor zang. Hij is overleden op 81-jarige leeftijd, in 1994, en was een van de belangrijkste Poolse componisten van de 20e eeuw.

**************************

Als je meer wilt weten………..

Witold Lutoslawski is op 25 januari 1913 in Warschau, de hoofdstad van Polen, geboren. Dit was vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Hij was 26 jaar toen de Tweede Wereldoorlog begon. Daarna was er nog een heel moeilijke periode in Polen: de communistische regering had hele strengen regels bedacht over wat je wel en niet mocht componeren. Hierdoor heeft hij veel tegenwerking gehad, maar is toch een van de belangrijkste Poolse componisten van de 20e eeuw geworden.

In 1932, toen Lutoslawski pas 19 jaar was, werd zijn muziek al uitgevoerd. Maar zelf vond  hij dat hij pas vanaf 1938 een echte componist was, toen hij een eigen stijl had ontwikkeld. Het jaar daarop brak de Tweede Wereldoorlog uit, waarin Lutoslawski gevangen werd genomen door de nazi’s. Gelukkig wist hij te ontsnappen. Hij ging terug naar Warschau, waar hij als cafépianist werkte tot het einde van de oorlog.

Tijdens de oorlog componeerde Lutoslawski muziek die later beroemd is geworden, zoals de Paganini-variaties. Na de oorlog componeerde hij zijn Eerste Symfonie (1947), maar vlak daarna, in 1949, kwam de regering met allerlei strengen regels, en was hij niet vrij om te componeren wat hij wilde. Hij moest toen o.a. soldatenliederen en kinderliederen schrijven. De kinderliederencyclus Lente, Herfst, voor zang en kamerorkest (1951) is van deze periode. Pas in 1956, toen hij 43 jaar was, is Polen geliberaliseerd en kon hij onbelemmerd zijn eigen gang gaan met componeren.

Lutoslawski heeft veel prijzen gewonnen als componist. In 1962 werd hij compositieleraar, en reisde hij naar Amerika, Scandinavië en Groot-Brittannië. Hij dirigeerde ook vaak zijn eigen composities.

Lutoslaswki’s muziek heeft vaak elementen van volksmuziek. Sommige van zijn meest bekende werken zijn: het Concert voor orkest (1954), de Musique funèbre (1958), Jeux vénitiens (1961), een strijkkwartet (1964), een celloconcert (1970), een pianoconcert (1988) en drie symfonieën (1947, 1967 en 1983).