Wat is een orkest

Een orkest is een groep mensen met instrumenten die samen muziek maken. Er zijn heel veel soorten orkesten: harmonieorkesten, jazzorkesten, fanfares, zigeunerorkesten, poporkesten en, natuurlijk, symfonieorkesten. Het verschil ligt aan het soort muziek die ze spelen, en ook aan de samenstelling, dat wil zeggen welke instrumenten er in zitten. Hier zullen we het hebben over het symfonieorkest.

Een symfonieorkest bestaat uit vier groepen instrumenten: de strijkinstrumenten (violen, altviolen, celli en contrabassen), de houtblazers (fluiten, hobo's, klarinetten en fagotten), de koperblazers (hoorns, trompetten, trombones en tuba's) en slagwerk (pauken, grote trom, xylofoon, bekkens enz.).

Deze samenstelling van instrumenten is ontstaan iets meer dan 300 jaar geleden, en is pas later "symfonieorkest" gaan heten. Toen bestond het orkest uit zo'n 30 musici. In de loop der jaren is het steeds groter geworden - nu zijn het er soms meer dan 100!

Voor het orkest staat één musicus zonder instrument: de dirigent. De dirigent beslist hoe het muziekstuk gespeeld wordt: langzamer of sneller, harder of zachter, heel woest of misschien heel mysterieus. Als hij er niet was zou elk musicus het op een andere manier spelen, en zou het een zootje worden! Om goed samen te blijven, en op dezelfde manier te kunnen spelen, moeten ze dus heel goed naar de dirigent kijken: hij geeft alles wat ze moeten doen aan met zijn gebaren.

Als je aan een symfonieorkest denkt, dan denk je meestal aan "klassieke" muziek. (Als je goed oplet zul je merken dat de muziek voor veel films, en zelfs tekenfilms, ook vaak gespeeld is door een symfonieorkest) .Vanaf de barok tijd hebben componisten er heel veel muziek voor geschreven - componisten zoals Bach, Haydn, Mozart en Beethoven. Zelfs componisten die nu leven schrijven muziek voor deze zelfde samenstelling van instrumenten. Het bijzondere van klassieke muziek is dat het ook na 300 jaar nog steeds veel gespeeld wordt! Om al deze muziek in leven te houden zijn er dus heel veel symfonieorkesten, over de hele wereld.

Als je meer wilt weten.............

  • Een orkest is een groep mensen die instrumenten bespelen en samen muziek maken. Er zijn heel veel soorten orkesten.
  • In de 'klassieke" muziek bijvoorbeeld:
  • Het symfonieorkest. Daarover straks meer.
  • Het harmonieorkest met houten blaasinstrumenten en koperblazers.
  • Het fanfareorkest dat hoofdzakelijk uit koperblazers -trompetten, trombones- bestaat.
  • Het strijkorkest, bestaande uit strijkinstrumenten zoals violen, altviolen, celli -meervoud van cello, in de muziek spreken we veel Italiaans- en contrabassen.