Over het RBO

RBO Sinfonia: 

Wij zijn een symfonieorkest, maar met een hele speciale taak: we begeleiden zangers - koren en ook solisten. Dit betekent dat wij altijd muziek spelen waar zang bij is, b.v. oratoria, kerkmuziek en opera's. RBO Sinfonia bestaat nu twintig jaar, en is het enige beroepsorkest in Nederland dat hierin is gespecialiseerd.

Wat is ons werk?

Onze hoofdtaak is het begeleiden van koren: RBO Sinfonia wordt ingehuurd door een koor om het te begeleiden voor een concert. Het koor kiest welk stuk er gespeeld wordt; vaak hebben ze er een jaar lang op gestudeerd! De dirigent van het koor dirigeert dan allebei: het koor en het orkest (daarom heeft RBO Sinfonia, in tegenstelling tot andere orkesten, geen eigen dirigent).

Voor een concert moet eerst geoefend worden. Dat heet een repetitie. Eerst repeteert het orkest met de dirigent en de solisten. Dan komt de generale repetitie, de laatste repetitie voor het concert. Het orkest reist naar de plaats waar het concert gaat plaatsvinden. Soms rijden we in eigen auto's, soms (vooral als het ver weg is) gaan we met z'n allen in een bus. De concerten zijn vaak in kerken of in concertzalen (b.v. het Concertgebouw in Amsterdam, of de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag), of in theaters (b.v. de Stadsgehoorzaal in Leiden, of de Schouwburg in Gouda). Op de generale repetitie probeert de dirigent het hele stuk door te spelen zonder te stoppen, net alsof het al een echt concert is. Dan is iedereen gewend aan hoe het in die ruimte klinkt, en zijn we allemaal klaar voor de uitvoering.

Voor het concert draagt iedereen speciale kleren: de vrouwen meestal lange zwarte jurken, en de mannen een zwarte smoking of rokkostuum. De zalen zijn meestal helemaal vol (elke koorzanger nodigt natuurlijk zijn familie en vrienden uit om te komen luisteren!). Het orkest neemt plaats op het podium en iedereen stemt zijn instrument. Daarna komen de solisten en de dirigent op. Ze buigen, nemen plaats, en het concert kan beginnen! Soms heeft het RBO Sinfonia wel 6 concerten in één week!

Wie speelt in RBO Sinfonia?

De musici van RBO Sinfonia zijn allemaal beroeps. Na de middelbare school hebben ze op het Conservatorium gestudeerd. Daar leer je niet alleen je instrument spelen, maar ook muziektheorie, harmonie, analyse, muziekgeschiedenis en methodiek/pedagogiek (hoe je les moet geven). Verder heb je kamermuziek (in kleine groepjes spelen) en orkest. Soms mag je stage lopen bij een beroeps-symfonieorkest, om alvast te leren hoe dat gaat. Het is een studie die minstens 4 jaar duurt.

RBO Sinfonia telt zo'n 65 musici, maar de omvang van het orkest wordt afgestemd op de muziek die gespeeld wordt, en ook op de ruimte waarin gespeeld wordt. Voor b.v. het Requiem van Verdi komen er zelfs extra musici bij - dan zijn we met 76 musici! Cantates van Bach worden vaak met 15 à 20 musici gespeeld. De Messiah van Händel spelen we in grote zalen, zoals het Concertgebouw, met 30 musici, maar als het in een hele kleine kerk is met weinig ruimte voor het orkest spelen er maar 20 musici. De meeste RBO-musici geven, naast hun orkestbaan, ook les. Wil je ons beter leren kennen? Ga dan naar Ontmoet de Musici.

Waar we spelen:

Concerten spelen we in meer dan 60 steden en dorpen, door heel Nederland. Meestal spelen we in de Randstad, zoals onze naam al zegt, maar vaak spelen we heel ver weg, b.v. in Vlissingen, of Apeldoorn, of Eindhoven. 

Repertoire  (de muziek die wij spelen):

Een oratorium is een muziekstuk geschreven naar een verhaal uit de bijbel. Gedeelten van het verhaal worden gezongen door het koor, en andere door de soloisten. Twee hele bekende oratoria zijn de Matthäus Passion van J.S. Bach, en de Messiah van G.F. Händel.

Kerkmuziek is muziek die oorspronkelijk is geschreven om tijdens een kerkdienst uit te voeren, zoals missen, cantates en requia. Tegenwoordig worden deze composities gewoon op concerten uitgevoerd. Cantates van J.S. Bach worden nog vaak tijdens een kerkdienst gespeeld. Missen, zoals b.v. de Kroningsmis van W.A. Mozart, worden meestal tijdens concerten uitgevoerd. Veel van de grote componisten hebben een Requiem (dodenmis) geschreven: Mozart, Verdi, Brahms, Bruckner, Berlioz, Dvorák, Britten.....

Een opera is net een toneelstuk, maar in plaats van dat er gepraat word, wordt er gezongen. Er wordt ook op podium geacteerd, en iedereen is in kostuum. Het orkest zit in de "orkestbak", een ruimte voor en onder het podium. Er zijn ook "concertante uitvoeringen" van opera's. Dit betekent dat er niet geacteerd wordt en meestal ook geen kostuums zijn. Alle muziek wordt gespeeld en gezongen, het hele verhaal wordt "vertelt", maar idereen blijft op zijn plaats staan. Het orkest zit dan vaak ook gewoon op het podium. Koren kiezen vaak voor een concertante uitvoeing omdat het eenvoudiger is te realiseren - en goedkoper! De opera's van Verdi zijn heel populair, b.v. Nabucco en I Lombardi.

Ander werk....

Naast de koorbegeleidingen doet RBO Sinfonia ook ander werk. Zo begeleiden wij jonge solisten voor concoursen (een soort muziekwedstrijd), en aspirant koordirigenten als ze hun dirigenten-examen doen. En, sinds kort, geven wij weer schoolconcerten en ook speciale uitvoeringen voor kinderen en jongeren.