Johannes Brahms

Johannes Brahms
Johannes Brahms

Brahms facts:

naam:
 Brahms, Johannes

geboren: 7 mei, 1833 in Hamburg

overleden: 3 april, 1897 in Wenen

job: pianist, dirigent, componist

privé: vrijgezel, geen kinderen - zei zelf dat zijn afschuw voor het huwelijk even groot was als zijn afschuw voor opera

stamkroeg: Rode Egel

werk: componeert werken voor piano, kamermuziek, symfonieën, liederen - en GEEN opera's!

************************

Kortom......

Brahms had een succesvolle carrière, niet alleen als componist, maar ook als pianist en dirigent.

Hij werd in Hamburg (Duitsland) geboren, maar ging als jonge man naar Wenen en is daar blijven wonen tot zijn dood (hij werdt 64 jaar).

Brahms hield veel van zigeunermuziek, en verwerkte het vaak in zijn eigen composities. Zijn Hongaarse Dansen zijn erg bekend. Kinderen die op muziekles zitten spelen vaak een Wiegelied van Brahms.

************************

Als je meer wilt weten....

De vader van Johannes Brahms was contrabassist. Johannes, de jongste zoon (geboren in Hamburg, Duitsland, op 7 mei 1833), interesseerde zich al vroeg voor een instrument dat zijn vader nooit zou kunnen betalen: de piano. Zijn vader moest dus heel zuinig doen om de muziekopleiding van zijn wonderkind te kunnen bekostigen.


Cossel en Marxsen waren zijn eerste leraren. Al vroeg dirigeerde Johannes een mannenkoor en schreef zijn eerste composities. Om zijn ouders financieel te helpen, speelde hij in de nachtkroegen van de havenstad Hamburg en gaf pianoles, terwijl hij zelf zijn algemene vorming bijspijkerde.
Brahms speelde samen met een Hongaarse violist, en leerde zo de zigeunermuziek kennen. Zijn beste vrienden waren de violist Josef Joachim (voor wie hij zijn vioolconcert schreef), de pianiste Clara Schumann - met wie hij een levenslange vriendschap en naar het roddelcircuit wilde een verhouding had - Clara's man, de bekende componist Robert Schumann, die hem enorm hielp door een enthousiast artikel over hem te schrijven, en de dirigent Hans von Bülow.
Brahms verhuisde na een periode bij de Schumanns naar Detmold. Hij was daar drie jaar achtereen enkele maanden hofpianist. Hij werd in het Teutoburgerwald (het bos waar hij graag wandelde) een groot natuurvriend. Zijn eerste pianoconcert, dat in Leipzig uitgevoerd werd, was volgens Brahms "een overtuigende ramp."


Na Detmold wilde Brahms dirigent van de Philharmonie van Hamburg worden. Toen dat mislukte, verhuisde hij naar Wenen als vrij kunstenaar. Zijn eerste concert, met werk van Bach, Schumann en ook eigen composities, werd een enorm succes. Hij kreeg een goede recensie van de gevreesde criticus Hanslick.
Hij werd overal beroemd als pianist, begeleider en dirigent. Tournees brachten hem in Hongarije, Polen, Nederland, Rusland, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland en Duitsland. Hij werd bovendien doctor honoris causa in Cambridge en Breslau. Ter gelegenheid van die laatste benoeming schreef hij voor de universiteit de Akademische Festouverture.


In 1872 betrok Brahms zijn eerste eigen woning in de Karlsgasse in Wenen. Hij bleef er wonen tot zijn dood op 3 april 1897. Enige tijd dirigeerde hij de "Wiener Singakademie" en daarna het "Gesellschaft für Musikfreunde", maar het dirigeren beviel hem nergens langer dan enkele jaren. Toch was die ervaring met koren van groot belang voor zijn vele koorcomposities.


Brahms is nooit getrouwd. Hij zei zelf dat zijn afschuw voor het huwelijk even groot was als zijn afschuw voor opera. Toen zijn goede vriendin Clara Schumann in 1896 stierf (Brahms arriveerde te laat op haar begrafenis) verergerde zijn leverkwaal. Hij componeerde daarna alleen nog enkele koraalvoorspelen. Waarschijnlijk wist hij niet hoe ziek hij was. "Voor de afwisseling moet ik een paar dagen in bed blijven", schreef hij aan een vriend. Hij was buiten bewustzijn toen in in 1897 in Wenen stierf.

Johannes Brahms