Johann Sebastian Bach

Johan Sebastian Bach
Johan Sebastian Bach

Bach Facts:

naam: Bach, Johann Sebastian

geboren: 21 maart, 1685, Eisenach, Duitsland

overleden: 28 juli, 1750, Leipzig, Duitsland

job: componist, organist

privé: trouwt 2 keer (één keer met zijn nicht Barbara), en krijgt bij elkaar 20 kinderen

werk: componeert heel veel muziek - wel 200 CD's vol!

guiness boek: de familie Bach was de grootste componistenfamilie ooit - liefst 64 Bachs waren componisten!

*************************

Kortom...

Johann Sebastian Bach was een groot componist. Hij leefde 300 jaar geleden, maar zijn muziek wordt nog steeds over de hele wereld gespeeld.

Johann is in Duitsland geboren. Bijna zijn hele familie was muzikant. Als jongen kreeg hij muziekles - klavecimbel, viool en orgel. Hij begon al snel zelf muziek te componeren. Later werd dit zijn baan: hij componeerde muziek voor zijn werkgevers. Dit was heel vaak de kerk. Bach schreef de muziek die tijdens de kerkdienst gespeeld zou worden - elke week weer nieuwe!

Bach heeft echt heel veel muziek geschreven - en van alles: voor orkest, soloinstrumenten, koor, solozang... Hij componeerde alleen al meer dan 200 cantates! Zijn muziek blijft ook heel populair. Een van de stukken die tegenwoordig het meest gespeeld wordt, is de Matthäus Passion. Hij heeft ook stukjes geschreven voor zijn vrouw (hetAnna Magdalena Boek) zodat zij klavecimbel kon leren spelen. Kinderen die op pianoles zitten, spelen nog steeds vaak diezelfde stukken!

**************************

Als je nog meer wilt weten...

Johann Sebastian Bach wordt geboren op 21 maart 1685. Hij is voor de muziek van groot belang geweest. Veel van zijn familieleden waren ook heel begaafde musici. De stamvader van deze oude muzikantenfamilie uit Thüringen (Duitsland) is een zekere Hans Bach (ca. 1580-1626).

J.S. Bachs vader was stadsmusicus, en met de lage inkomsten uit deze baan had de familie het financieël niet erg breed. Als Johann Sebastian negen jaar is, sterft zijn vader. Een jaar later overlijdt ook zijn moeder. De jonge Johann Sebastian wordt opgenomen in het gezin van zijn oudste broer Johann Christoph. Hij volgt het gymnasium in het Michaeli-internaat in Lüneburg en krijgt muziekles van zijn broer, die leerling is van de componist Pachelbel.

Na enkele maanden als violist bij hertog Johann Ernst in Weimar gewerkt te hebben, wordt J.S. als 18-jarige aangesteld als organist in Arnstadt. Daar leert hij zijn nicht Barbara kennen, die zijn eerste vrouw zal worden. Hij komt in conflict met zijn werkgever omdat hij een studiereis van vier weken naar Lübeck (om Buxtehude te horen spelen) op eigen houtje heeft uitgerekt tot drie maanden. De hertog is boos en Bach neemt ontslag. Hij wordt organist in Mühlhausen. Daar wordt hij goed betaald, maar alles is er slecht georganiseerd.

Bach heeft het weer niet naar zijn zin, neemt ontslag en gaat terug naar Weimar, waar hij aangesteld wordt als hoforganist, kamermusicus en concertmeester. Hij wil daar Eerste kapelmeester worden, maar dat lukt niet. Daarom wordt hij kapelmeester in Cöthen. Die functie voldoet eerst goed - Bach raakt zelfs bevriend met zijn baas, vorst Leopold - maar op de lange duur bevalt het hem er toch niet, want er is geen goed orgel en geen kerkmuziek in  Cöthen. Omdat kamermuziek alleen hem niet voldoende boeit, kijkt hij uit naar ander werk. Zijn sollicitatie naar de functie van organist in Hamburg mislukt.

Bach vertrekt naar Leipzig en trouwt voor de tweede keer. In Leipzig schrijft hij cantates en motetten voor kerkdiensten. Daarnaast geeft hij muziekles en Latijn. Vaak laat hij stiekem zijn oudste leerlingen het werk doen zodat hij tijd vrij kan maken om zelf te componeren. Bach heeft vaak ruzie met de notabelen in de stad en moet uiteindelijk weer een andere werkgever zoeken.

De laatste jaren van zijn leven was Bach blind. Hij stierf op 28 juli 1750. Tijdens zijn leven was hij meer bekend als musicus en orgelexpert dan als componist. Pas 75 jaar na zijn dood werd zijn muziek door Felix Mendelssohn herontdekt. Mendelssohn voerde ook de Matthäus Passion voor het eerst weer uit.

Bach heeft erg veel gecomponeerd: o.a. 189 koralen voor koor, liederen en aria's, kerkmuziek (o.a. honderden cantates en vier passionen, waarvan de Matthäus en de Johannes Passion de meest bekende zijn), 3 sonates en 3 suites voor vioolsolo, sonates en suites voor viool met basso continuo, 6 suites voor cellosolo, veel klaviermuziek (o.a. Das Wohltemperierte Clavier en de Goldbergvariaties), 6 Brandenburgse Concerten, klavecimbelconcerten, vioolconcerten, orgelwerken (o.a. 151 koraalvoorspelen, preludes, toccata's fantasieën en fuga's), 4 orkestsuites en wereldlijke cantates. Bijna een eeuw is er gewerkt aan de officiële uitgave zijn van zijn werken (de Bach Werke Verzeichnis, of BWV, die in 1950 is voltooid).

 

Johan Sebastian Bach