Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini

G. Puccini
G. Puccini

Puccini facts:

naam: 
Puccini, Giacomo Domenico Michele Secundo Maria

geboren: 22 december, 1858, Lucca (Italië)

overleden: 29 november, 1924

job: componist

privé: hield erg van vrouwen

werk: componeert opera's

****************************

Kortom........

Puccini kwam uit een muzikaal gezin: Zijn vader was musicus, en ook z'n opa,

z'n overgrootvader en z'n bet-overgrootvader!

Toen Puccini heel jong was, stierf zijn vader. Hij had nog zes broers en zussen,

en ze hadden niet veel geld. Toch zorgde zijn moeder er voor dat hij op muziekles kon.

Toen hij 20 was, kreeg Puccini een studiebeurs om naar het conservatorium te gaan. Daar volgde hij compositielessen.

Het was al vroeg duidelijk dat Puccini opera-componist zou worden. Hij werd snel beroemd, en zijn opera's zijn nog steeds heel populair.

****************************

Als je meer wilt weten.......

Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini (zo heette hij echt!) was de laatste (en ook de belangrijkste) uit de ononderbroken reeks musici-van-vader-op-zoon.

Giacomo was de tweede Giacomo ("secondo") en de vijfde musicus in de familie. Hij werd geboren in Lucca (Italië) op 22 december 1858. Toen hij heel jong was, verloor hij zijn vader. Zijn moeder moest toen in haar eentje voor het gezin zorgen, en voor een weduwe met zeven kinderen was dat financieel heel moeilijk. Er was dus geen geld voor een echte muziekopleiding voor Giacomo. Gelukkig kreeg hij toch pianoles van de plaatselijke pastoor. Dankzij dit begin, en de familietraditie, is zijn groot talent niet verloren gegaan.

Na het bijwonen van een opvoering van Verdi's Aida in Pisa wist Puccini het zeker: hij wilde componist worden. Een bevriende hofdame regelde dat Giacomo, toen twintig jaar, een studiebeurs kreeg van de Koningin. Hij ging studeren aan het Conservatorium van Milaan waar hij compositieles kreeg van de operacomponist Ponchielli. In het begin probeerde Ponchielli Giacomo in de richting van het symfonische werk te leiden, maar alle Puccini's vóór hem componeerde voornamelijk voor het muziektheater. Ook de religieuze muziek trok Giacomo aan, maar zijn eerste kerk-compositie, een "Mis in A", klonk zo theatraal, dat zijn leraar het raadzamer achtte hem toch maar in de richting van de opera te duwen.

Zijn eerste opera's hadden niet zo'n groot succes, maar brachten toch genoeg geld op om van te kunnen leven. Zo kon Puccini, zonder te veel financiële zorgen, zich concentreren op het componeren. Hij schreef veel opera's die vandaag de dag nog steeds heel bekend zijn: Manon Lescaut, La Bohème, Tosca, Madame Butterfly, La Fianculla del West.

Puccini woonde in een landhuis in Torre del Lago bij het Gardameer. In die tijd werden er veel fabrieken gebouwd in de onmiddellijke omgeving, en met al dat lawaai om zich heen kon hij niet meer in alle rust componeren. Hij verliet dat huis in 1919, en liet een landhuis bouwen in Viareggio. Hij componeerde zijn volgende grote werk, de Trittico (drie korte opera's) voor de opera in New York. Al in 1919 was Puccini begonnen aan zijn laatste grote opera: Turandot. Hij heeft het werk niet zelf kunnen voltooien (Franco Alfano maakte het slotduet af): hij had keelkanker, en was te ziek om te werken. Hij liet zich in Brussel opereren. De operatie slaagde, maar op 29 november 1924 begaf zijn hart het. Intussen was Turandot in de Scala in Milaan uitgevoerd onder leiding van de dirigent Arturo Toscanini.

Al is Puccini voornamelijk beroemd door zijn vele opera's, één kerk-compositie, de Missa di Gloria, die hij op 18-jarige leeftijd voor zijn moeder schreef, is zeer populair geworden, en wordt regelmatig uitgevoerd door RBO Sinfonia.