Georg Friederich Händel

 Georg Friederich Händel
Georg Friederich Händel

Händel facts:

naam:Händel, Georg Friederich

geboren:23 februari 1685, Halle (Duitsland)

overleden:14 april, 1759, Londen (Engeland)

job:organist, clavecinist, violist, componist

privé:vrijgezel, woont en werkt ook lange periodes in Italië en Engeland

strafblad:vertrekt zonder toestemming van de Koning uit Hannover en gaat naar Engeland

**************************

Kortom........

Händel groeide op in een rijk gezin. Zijn vader wilde dat hij rechten studeerde - wat hij ook een tijdje heeft gedaan - maar hij bleef tot laat in de nacht stiekem zijn clavichord (soort piano van toen) studeren, en is uiteindelijk toch de muziek ingegaan.

Händel kreeg goede banen en had een succesvolle carrière als organist en componist. Hij werd zelfs Hofcomponist van King George van Engeland.

Händel heeft echt heel veel muziek geschreven - voor orkest, voor solo instrumenten, oratoria, opera's.... DeMessiahis zijn meest beroemde oratorium - 300 jaar later wordt het nog steeds heel vaak uitgevoerd. Hij schonk de partituur aan een weeshuis in Londen. Bijna iedereen kent hetHallelujah-koor: hetls zelfs voor tv-reclames gebruikt!

**************************

Als je meer wilt weten........

Händel werd op 23 februari 1685 in Noord-Duitsland (Halle) geboren. (Hij was dus bijna een maand ouder dan J.S. Bach.) Zijn vader was vorstelijk chirurg; Georg Friedrich groeide op in een welvarend gezin. Voor en tijdens zijn muziekopleiding studeerde hij rechten. Toen hij zeventien was, was hij al beroemd als organist en kreeg een betrekking aan de Domkerk van Halle. In 1703 ging hij naar Hamburg, en werkte er als violist en klavecinist met componist/dirigent Mattheson aan de opera.


Hij voltooide zijn muziekopleiding in Italië en had in Florence, Rome, Napels en Venetië contact met de componisten Scarlatti, Marcello en Corelli. In Venetië had hij succes als operacomponist, en zijn roem ging vandaar naar Hannover, waar hij als hofkapelmeester werd benoemd. Er was alleen zo weinig werk dat hij zonder toestemming naar Londen reisde.


In 1714 werd keurvorst Georg van Hannover (Händels "baas") tot King George van Engeland gekroond. Händel vreesde dat de koning boos zou zijn, omdat hij zonder toestemming uit Hannover was vertrokken en hield zich een tijdlang schuil. Hij ensceneerde een verzoening door voor de koning deWater Music-suite te componeren. Zo werd hij officieel hofcomponist. Hij richtte de Royal Academy of Music op, waar de Italiaanse opera zeer populair was. Hij componeerde hiervoor veertig opera's, maar het zouden niet zijn beroemdste composities worden. Na een tijd raakte de Italiaanse opera uit de mode: John Gay maakte die stijl zo belachelijk met zijnBeggar's Opera, dat het grote publiek wegbleef. Händel ging op reis naar Duitsland om zijn zieke moeder te bezoeken en zelf van de emoties bij te komen. Daar ontmoette hij de componist Wilhelm Friedemann Bach.


Bij zijn terugkeer in Londen ging Händel weer opera's componeren, maar geleidelijk interesseerde hij zich meer voor een andere genre: het oratorium. De oratoria van Handel zijn heel beroemd geworden, en worden vandaag nog heel veel uitgevoerd.


In 1737 kreeg hij een beroerte, waarvan hij herstelde door een kuur in Aken. In drie weken tijd componeerde hijThe Messiahvoor een liefdadig doel in Dublin. In Londen komt de grote doorbraak naJudas Maccabeus. Bij een uitvoering van deMessiahging de koning zelfs staan na hetHalleluja-koor! Dit is in Engeland een traditie geworden.


Terwijl hij aanJephtawerkte, kreeg Händel last van zijn ogen en werd geleidelijk blind.
Nadat hij ook deze klap te boven gekomen was, begon hij aan een late carrière als orgelvirtuoos en -improvisator. Hij stierf plotseling op Goede Vrijdag, 14 april 1759. Zijn lichaam werd bijgezet in Westminster Abbey in Londen.

Georg Friederich Händel