Dirigent
De belangrijkste meneer of mevrouw die geen instrument bespeelt maar wel zo'n boek heeft is de DIRIGENT. Oorspronkelijk had de dirigent niet het stokje dat we nu allemaal kennen. Vaak stond of zat hij achter het klavecimbel -rond 1700- en dirigeerde vanaf die plaats. Toen de orkesten groter werden en het klavecimbel minder belangrijk, werd die methode onhandig gevonden en kwam de dirigent -met stokje- voor het orkest te staan. En daar staat hij nog.
Deze dirigent is de "baas", de leider van het orkest. Als hij in het begin op zijn lessenaar tikt is iedereen stil en luistert naar zijn aanwijzingen. Iedere dirigent heeft andere manieren, andere opvattingen, andere gebaren, hoewel de standaardgebaren door elke orkestmusicus begrepen worden. De dirigent slaat het hele stuk door de maat en laat zien hoe snel de muziek moet klinken. Dat doet hij met zijn rechterhand. Met zijn linkerhand laat hij zien hoe hij wil dat de muziek klinkt. Harder worden, zachter worden, etc.
Het spannende bij dirigenten is, dat ze nu eenmaal verschillende mensen zijn en dus ook verschillende opvattingen over muziek hebben. Bij de één klinkt een symfonie veel langzamer dan bij de ander, dirigent X kan een orkest in een bepaald muziekstuk ongeveer laten exploderen terwijl dirigent Y het met vaak hetzelfde effect wat kalmer aan doet. Tijdens de orkestrepetities, die meestal drie uur duren, maakt de dirigent zijn opvattingen duidelijk; hij tikt af met zijn stok als iets ongelijk of onzuiver is en wanneer hij iets wil zeggen of overdoen.
RBO Sinfonia heeft geen vaste dirigent, maar speelt met de dirigenten van de koren die begeleid worden. Als je iets wilt opzoeken over beroemde dirigenten, kun je o.a. deze googleen: Bernard Haitink, Arturo Toscanini, Herbert von Karajan, Georg Solti, Simon Rattle of Yannick Nézet-Séguin.