Arthur Honegger

Arthur Honegger
Arthur Honegger

Honegger facts:

naam:
 Honegger, Arthur

geboren: 10 maart, 1892, Le Havre (Frankrijk)

overleden: 27 november, 1955, Parijs (Frankrijk)

job: componist, compositieleraar, journalist

privé: trouwt met pianiste Andrée Varabourg

bende: "Groupe des Six"

bijzonderheden: trein-manie

************************

Kortom

Honegger is in Frankrijk geboren en opgegroeid, maar zijn ouders waren Zwitsers. Daarom wordt hij soms als Zwitsers, soms als Frans componist beschouwd.

Hij behoorde tot de "Groupe des Six" - een groep van zes componisten die dezelfde ideeën hadden en veel met elkaar omgingen, hoewel zij onderling nogal verschilden en ook niet lang bijeen bleven. Twee andere bekende leden van dit zestal waren Milhaud en Poulenc.

Twee van de beroemdste werken van Honegger zijn de oratoria Le Roi David (Koning David) enJeanne d'Arc au Bûcher.

**************************

Als je meer wilt weten...

Arthur Honegger werd in Le Havre (Frankrijk) geboren op 10 maart 1892 uit een Duits-Zwitsers echtpaar. Hij groeide op in Frankrijk. Hij begon te componeren als een autodidact (dat betekent dat hij het nooit van iemand geleerd had), maar daarna studeerde hij aan de conservatoria van Zürich en Parijs. Tussendoor was hij soldaat voor Zwitserland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij sloot zich aan bij de "Groupe des Six" (een groep van zes componisten die bestond uit Auric, Durey, Milhaud, Poulenc, Tailleferre en Honegger) en op zijn achtentwintigste verbaasde hij de wereld met het oratorium Le Roi David. Daarna werd hij wel "de moderne Händel"genoemd.
Honeggerj bleef steeds de Zwitserse nationaliteit behouden, al had hij bijna altijd in Frankrijk gewoond. Hij trouwde met de Franse pianiste Andrée Vaurabourg.

Enkele jaren lang was Honegger compositieleraar aan de "École Normale de Musique", en als president van de "Internationale Confederatie van Schrijvers en Componisten" reisde hij de hele wereld rond. Hij maakte deel uit van de Academies van Kunsten in een hele reeks Europese landen. Hij werkt ook als criticus en schrijver. Ondanks zijn roem schreef hij over zijn componist-zijn een pessimistisch boek: "Je suis compositieur"(" ik ben componist") .
Behalve door zijn koorwerken werd Honegger ook bekende door zijn orkestmuziek, waaronder drie symfonieën, de mooie Pastorale d'été  - echte Franse zomermuziek - en Pacific 231 , een werk dat op heel muzikale wijze een voortdenderende trein weergeeft.

Hij stierf in Parijs op 27 november 1955 aan een beroerte.