De Fagot

De fagot is het grootste en langste houten blaasinstrument. Het heeft een heel groot bereik, d.w.z. er zitten heel veel tonen op. Daardoor kan de fagot hoog spelen maar ook heel erg laag. In de hoogte klinkt de fagot heel mooi en zangerig en in de laagte kan hij heel grappig, maar ook heel robuust klinken. In tekenfilms hoor je regelmatig een lage fagot die dan vaak een bepaald type uitbeeldt zoals een dinosaurus, een beer, een olifant of een grootvader.

De naam fagot komt van het Italiaanse "fagotto" en dat betekent takkenbos. Die naam is ook wel beprijpelijk want de fagot is een lange houten buis die is dubbelgeklapt. De fagot heeft een dubbelriet dat is bevestigd op een S-vormige metalen pijp. Het geluid ontstaat doordat het riet in trilling wordt gebracht doordat je er op blaast. De vorm en het materiaal van de buis zorgen voor de karakteristieke klank van de fagot.

De buis is voorzien van gaten en kleppen. Door alle gaten en kleppen dicht te houden met je vingers krijg je de laagste toon. Door de buis "klep na klep" korter te maken kun je steeds hoger spelen. De fagot is de bas van de houtblazersgroep. Hij kan zo laag omdat de buis een lengte heeft van wel 2,59 meter! Dat is natuurlijk veel te groot om te hanteren en daarom is de buis dubbelgeklapt.

De dubbelgeklapte buis kun je ook nog in 5 delen uit elkaar halen zodat hij in een mooie koffer past die je gemakkelijk kunt vervoeren. Je kunt fagot gaan spelen als je ongeveer 8 jaar bent. Als je nog geen 8 bent of je bent niet zo groot van stuk, dan zou je ook eerst een tijdje op een fagottino kunnen spelen, totdat je groot genoeg bent gegroeid voor de grote fagot.

In elk orkest of ensemble past een fagot; je kunt dus altijd met anderen samenspelen. In een heel groot orkest zie je soms ook de contrafagot. Deze is nog groter dan de fagot en klinkt dus ook lager. Het is een heel spectaculair instrument. Alleen al de grootte is indrukwekkend: de buis is 5,96 meter en wordt 4 maal omgebogen zodat hij bespeelbaar is!