De Contrabas

De contrabas is het grootste instrument van de strijkersfamilie en maakt de laagste tonen. De bas kan ook hele hoge tonen maken, zogenaamde fluittonen die altijd te horen zijn. De bas is beroemd vanwege haar veelzijdigheid: grommen, piepen, schreeuwen, fluisteren, lachen, huilen of ontroeren, de contrabas kan het allemaal. Soms lijken de contrabassen op een kudde olifanten, soms lijkt het alsof de bas een mooi liedje zingt.

Een orkestinstrument
In een orkest is de contrabas onmisbaar. Kijk maar eens goed, de bassen zijn er altijd. Als een rots in de branding begeleiden zij de andere instrumenten, heel soms spelen zij een melodie of een solo. In een orkest kan er één bas zijn, in een groot orkest (een symfonieorkest) zijn het er ook wel eens tien. Dan zitten ze in rijen opgesteld en zijn altijd bezig met spelen. De contrabas vormt onopvallend het fundament van het orkest.

Alle soorten muziek
Bassisten hebben het altijd druk, want ze kunnen behalve klassieke muziek ook jazzmuziek, volksmuziek of popmuziek spelen. Overal is wel een plekje voor dit instrument, bij honderd andere muzikanten of in een klein clubje. De contrabas kun je bespelen met een strijkstok, een stukje hout bespannen met paardenharen. Er zijn twee soorten strijkstokken: een Franse die eruit ziet als een vioolstok maar dan iets groter en een grote, Duitse stok die je 'onderhands' vasthoudt. Het leuke is dat je op een contrabas ook goed kunt plukken. Je tokkelt de snaar en er ontstaat meteen een swingend geluid. Zo kun je op feestjes altijd de show stelen. Je kunt staan en dan op de contrabas spelen of op een kruk gaan zitten die hoger is dan een gewone stoel.

Het uiterlijk
Net als de viool komt de contrabas uit Italië en is gemaakt van hout. Vroeger werd de contrabas violone genoemd of basviool. Ze hadden verschillende vormen en niet altijd hetzelfde aantal snaren. Nu heeft de contrabas vier snaren. Soms is er een vijfde snaar, die klinkt nog lager dan de andere. Dat kun je ook bereiken door de vierde snaar te verlengen. Je linkerarm moet zich dan even iets verder strekken, maar dan komt er een mooi en nog dieper geluid. De contrabas ziet er een beetje uit als een mens, met afhangende schouders en ongeveer net zo groot. Pas maar op, straks gaat de bas nog praten…