De Cello

Cello
Cello

De cello is een grote viool die je tussen je knieën klemt maar die gelukkig ook nog met een pin op de grond steunt. Je zit nog op een gewone stoel en niet op een barkruk zoals bij de contrabas. De cello heeft 4 snaren en je kunt er op strijken met een strijkstok en er op tokkelen (pizzicato heet dat). Als je strijkt over de snaren krijg je een prachtig warm geluid. Je kunt van héél laag naar héél hoog. Dat maakt de cello ook zo'n handig instrument. Je kunt heel mooi begeleiden, je kunt een swingende plukbas zijn en ook nog een virtuoze solist. Eigenlijk alles dus!

Als je klein bent begin je met een halve cello. Dat is natuurlijk geen doorgezaagde cello! Hij is de helft zo groot. Als je iets ouder bent, is er weer een grotere, een ¾. Als je helemaal groot bent (ong. 14 jaar ) kun je vaak een echte grote hele cello hebben.

Met een cello kun je in heel veel verschillende groepjes spelen. Een cello is bijna altijd nodig! Natuurlijk ook in het orkest. Daar zitten ze rechts van de dirigent vóór de contrabassen. In het orkest hoor je ook dat ze alles kunnen. Soms spelen ze de melodieën mee met de violen, dan weer hebben ze een eigen prachtige melodie en dan weer spelen ze een echte baspartij mee met de contrabassen. Kortom, het is verschrikkelijk leuk om cello in een groot orkest te spelen.

Als je begint met celloles hoef je niet direkt een cello te kopen. Dat is namelijk best wel duur. Een nieuwe cello kost al gauw € 2500,-. Gelukkig kun je ze ook tweedehands kopen of huren. Dat kost zo tussen de € 20,- en de € 35,- in de maand. (meestal begin je met 1 jaar een cello te huren) Als je ongeveer 1 jaar speelt, kun je vaak al meespelen met ensembles of kleine orkestjes. Dat is het leukste wat er is. Je hebt samen heel veel plezier en concerten geven is een hele belevenis (echt spannend!). Ik zou zeggen, probeer het eens!!!

Elk jaar houden de muziekscholen wel een open dag en dan is het vast wel mogelijk om een cello te proberen. Er zijn dan grote en kleine cello's aanwezig dus er past vast wel een cello bij jou! Veel plezier!