Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart


Mozart facts:

naam:Mozart, Wolfgang Amadeus

geboren:1756, Salzburg (Oostenrijk)

overleden:1791, Wenen

job:pianist, componist

privé:trouwt met Constance Weber, is vrijmetselaar, kan niet met geld omgaan

roem:wonderkind, werd van de armen begraven

film:Amadeus

*************************

Kortom..........

Mozart was een wonderkind. Hij componeerde al toen hij 5 was, en maakte zijn eerste concerttournee toen hij 6 was. Hij werd snel heel beroemd.

Eerst kreeg Mozart goede banen en was hij heel populair. Hij componeerde veel en gaf concerten. Helaas was hij geen goede zakeman; zijn populariteit zakte af en zijn geld raakte op. Toen hij (heel jong) stierf is hij arm begraven.

Nu is Mozart een van de meest bekende klassieke componisten. Veel fantasieverhalen zijn ontstaan rond zijn dood - bijvoorbeeld dat hij vergiftigd zou zijn door zijn "vijand" Salieri. Waarschijnelijk is hij overleden aan een chronisch infectie die hij al als kind zou hebben opgelopen.

*************************

Als je meer wilt weten......

Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren in Salzburg, Oostenrijk in 1756. Al voor zijn vierde, was het duidelijk dat hij een bijzonder talent was. Hij had zo'n uitstekend musikaal geheugen en bijzonder gehoor voor muziek, dat zijn vader Leopold (die zelf violist en componist was) besloot om de jonge Wolfgang klavecimbellessen te laten geven. Zijn reputatie als muzikaal wonderkind groeide vanaf het begin heel snel. Op zijn vijfde was hij al bezig met componeren; op zijn zesde kon hij al zo goed pianospelen dat Leopold de twee kinderen, Wolfgang en zijn zuster Maria Anna, meenam op een demonstratietournee naar Wenen.

Vanaf die tijd gaf Mozart overal concerten en schreef ook zelf muziek. Hij was als jongen al heel beroemd; mensen waren sprakeloos van bewondering voor zijn talent. Hij speelde naast piano ook nog viool en klavecimbel. Hij schreef stukken voor piano, oratoria, symfonieën en opera's. Zijn eerste grote opera, deMitridate, werd uitgevoerd in Milaan in 1770 (hij was toen nog pas veertien jaar oud!). Men vond de opera zo goed dat Mozart vergeleken werd met Händel.

Toen Mozart vijftien was, werd hij aangesteld als kapelmeester bij het orkest van de Aartsbisschop van Salzburg. Helaas kon Mozart niet goed overweg met de heel strenge Aartsbisschop. De relatie werd zo slecht dat hij in 1781 deze goede baan opgaf. Hij trok naar Wenen, tegen de wens van zijn vader.

Mozart was Vrijmetselaar (een soort filosofische club voor volwassenen); hij werd op 14 december 1784 door de Weense Loge ´Zur Wohltätigkeit´ tot Leerling-vrijmetselaar ingewijd. Ergens in 1786 moet hij tot Meester zijn verheven. Hij schreef speciale muziek voor de Loge. Sporen van vrijmetselaarswijsheden en gebruiken vind je in de operaDie Zauberflöte(de Toverfluit).

Aanvankelijk ging het Mozart in Wenen heel goed. Hij was zeer populair als musicus en componist, en zijn eerste opera,Die Entführung aus dem Serail, was een groot succes. Hij trouwde met Constanze Weber. Alles zag er goed uit, ook door het succes van zijn opera's. Maar Mozart was helaas geen goede zakenman. Ondanks het feit dat hij met de operaDon Giovanniveel succes had in Praag raakte hij, nadat hij weer terug was in Wenen, in geldnood. De volgende tien jaar was hij niet meer zo populair, soms was hij gewoon arm en moest hij pianoles geven om te kunnen leven. Vrienden hielpen hem ook met geld. In 1788 stopte hij met zijn publieke voorstellingen, en gaf hij de voorkeur aan componeren. Zijn geluk is nooit teruggekeerd en toen hij in 1791 overleed, werd hij begraven in een arme-mensengraf.

Mozart was pas 34 toen hij stierf. In zijn korte leven componeerde hij meer dan 600 werken, waaronder 21 stukken voor toneel of opera, 15 missen, meer dan 50 symfonieën, 25 pianoconcerten, 12 vioolconcerten, 27 concert-arias, 17 pianosonates, 26 strijkkwartetten, en nog veel meer.

Het Requiem (Dodenmis), gecomponeerd niet zo lang voor zijn eigen dood - Mozart had zelf al het idee dat hij het werk voor zichzelf schreef - geldt samen met Bach'sMattheus Passionals voorbeeld voor de mooiste vocale muziek. Zijn laatste operaDie Zauberflötebetekende voor Mozart een nieuwe doorbraak en was zelfs in zijn eigen tijd al een zeer groot succes. Zijn vele missen en andere kerkmuziek, vooral het Requiem, zijn nog steeds zeer populair, en worden veel uitgevoerd door RBO Sinfonia.

Wolfgang Amadeus Mozart