Ludwig van Beethoven
Beethoven facts:
naam: Beethoven, Ludwig van
geboren: 16 december, 1770 in Bonn
overleden: 26 maart, 1827 in Wenen
job: pianist, componist
privé: vrijgezel, geen kinderen, verhuist héél vaak - soms wel om de paar maanden!
bijzonderheden: wordt volledig doof en zal zijn laatste composities nooit horen
tophit: Europese Hymne
****************************
Kortom.....
Veel mensen vinden dat Beethoven de "grootste" componist van de klassieke muziek is.
Hij was eerst beroemd als pianist, maar moest ophouden met concerten geven omdat hij doof werd. Hij heeft veel gecomponeerd voor de piano, maar ook kamermuziek, 9 symfonieën en nog veel meer.
Beethoven was als componist een schakel tussen twee stijlen. Hij begon te componeren in de "klassieke" stijl, en verzon vervolgens zelf een heleboel nieuwe dingen die de componisten na hem ook gingen doen. Deze nieuwe stijl werd later de "romantiek" genoemd.
De Europese Hymne is een melodie uit Beethovens 9e symfonie. Kinderen die op pianoles of vioolles zitten, kennen vast zijn Menuet in G of één van de sonatines.
*******************
Als je meer wilt weten......
De grootvader van Ludwig, Louis van Beethoven, kwam waarschijnlijk uit de omgeving van Haacht (tussen Mechelen en Leuven, in Belgie). Hij verhuisde in 1733 naar Bonn, waar hij hofmusicus en kapelmeester was bij de keurvorst-aartsbisschop. De vader van Ludwig, Johann van Beethoven, was tenorzanger bij dezelfde werkgever. Ludwig van Beethoven werd geboren in Bonn op 16 december 1770.
Beethoven had geen leuke jeugd; zijn vader wilde van hem een wonderkind maken, net als Mozart. Hij was heel streng, en Ludwig moest erg hard studeren - niet alleen piano, maar ook viool en altviool. Hij kreeg daarnaast les van de zanger en toneelspeler Tobias Pfeifer en van hoforganist Gottlob Neefe. Toen hij zeven jaar oud was gaf hij zijn eerste optreden als pianist. Op zijn twaalfde speelde hij al zo goed dat hij Neefe als hoforganist kon vervangen.
In 1787 ging Beethoven naar Wenen om bij Mozart te studeren. Mozart voorspelde hem een grootse toekomst. Ludwig moest plotseling naar Bonn terugkeren wegens de ziekte en het overlijden van zijn moeder. Hij ging pas in 1792 terug naar Wenen nadat zijn vader overleden was.
In Wenen volgde hij lessen bij Haydn (zijn nieuwe leraar na de dood van Mozart), maar hij kon niet goed met hem overweg - Haydn vond in Beethoven geniale trekken maar ook iets ruws - en Beethoven nam daarom in 't geheim les bij Johann Schenk, Albrechtsberger en Salieri. Met de meeste collega's kon hij moeilijk opschieten. Hij kon heel trots en eigenwijs zijn: zo weigerde hij eens voor een vorst zijn hoed af te nemen.Toch had hij vrienden: de violist Schuppanzigh, de muziekhistoricus Kiesewetter, de theoloog-violist Karl Amenda en zijn latere biograaf Schindler.
Van vorst Lichnowsky, zijn belangrijkste maecenas, kreeg hij een jaargeld, waardoor hij vrij was om veel te componeren. Waar Mozart nooit in slaagde, lukte Beethoven wel: hij liet zich door de uitgevers en impresarii contant en per prestatie betalen, en verdiende goed. Beethoven - zuinig bij het gierige af - had het financieel zo goed dat hij zijn beide jongere broers naar Wenen liet overkomen, en ook de opvoeding van zijn neef Karl op zich nam. Na enkele grote concertreizen naar Praag, Berlijn en Leipzig volgde een zware klap: in 1796 traden al de eerste symptomen van doofheid op.
In 1802 schreef hij het beroemde zelfportret in het zgn. "Heiligenstädter Testament" waarin hij ook zijn wanhoop over de doofheid beschrijft. Tot in 1808 speelde hij bij concerten nog zelf piano. In 1819 ten slotte was hij volslagen doof, en kon hij alleen nog met anderen communiceren door alles op te schrijven. Deze "gespreksboekjes" zijn bewaard gebleven.
Beethoven maakte nog kennis met de muziek van Händel en Schubert ("In Schubert woont een goddelijke vonk"' zei Beethoven op zijn sterfbed). Uiteindelijk zorgden een ongeneeslijke leverziekte en een zware longontsteking voor een tien dagen durende doodsstrijd. Middenin een hevig onweer stierf hij op 26 maart 1827. Op de grootse begrafenis werd Mozarts Requiem opgevoerd.
Beethoven wordt beschouwd als DE scharnierfiguur tussen klassiek en romantiek. Zijn vroege composities, b.v. de eerste kwartetten, pianosonates en symfonieën, zijn nog bijna volledig in de traditie van het Weens classicisme geschreven. Later ontwikkelt hij de typische "Beethovenstijl". De laatste werken gaan zelfs de vroegromantiek ver voorbij.