Francis Poulenc

Francis Poulenc
Francis Poulenc
Poulenc facts:

naam: Poulenc, Francis

geboren: 7 januari 1899, Parijs, (Frankrijk)

overleden: 30 januari 1963, idem

job: componist, pianist, begeleider
 
bende: groupe de six
 
***************************

Kortom.........
 
Francis Poulenc werd geboren op 7 januari 1899 in Parijs. Toen hij heel jong was speelde hij al heel goed piano. Later ging hij piano en compositie studeren bij beroemde leraren.

Poulenc was lid van de “Groupe des Six” – een groep van zes Franse componisten die veel dezelfde ideeën hadden. Samen met een van de anderen, Darius Milhaud, ging hij op reis door Europa, waar hij o.a. andere componisten en de wereldberoemde choreograaf Diaghilev ontmoette.

Poulenc werd al jong beroemd als componist, en was ook bekend als pianist en begeleider. Hij had veel flair en gevoel voor humor, en was snel heel populair. Hij heeft veel muziek geschreven: pianomuziek, kamermuziek, veel koormuziek, orkestmuziek, balletten, drie opera's en veel liederen.
Poulenc overleed in Parijs op 30 januari 1963, toen hij net 64 jaar oud was.
 
*****************************************

Als je meer wilt weten….

Francis Poulenc werd geboren op 7 januari 1899 te Parijs. Hij was op jonge leeftijd al een uitzonderlijk goede pianist. Later studeerde hij piano bij Ricardo Viñes en compositie bij Charles Koechlin. 

Zijn eerste compositie die werd uitgevoerd was de “Rapsodie Nègre”, geschreven toen hij 18 jaar was. Het was meteen een groot succes. In 1918 moest Poulenc in militaire dienst. Tijdens zijn dienst schreef hij “Mouvements perpétuels” , drie korte pianostukken waarmee hij ook in het buitenland beroemd werd.

Na de militaire dienst sloot hij zich aan bij de Groupe des Six – een groep van zes Franse componisten die nieuwe ideeën hadden, en weg wilden breken van de oude generatie. Samen met Darius Milhaud (een van de zes) ging hij op reis door Europa. In Wenen ontmoette hij de grote componisten van de “Tweede Weense School” (Schönberg, Webern, Berg). Deze componisten waren belangrijk omdat ze een nieuwe manier van componeren hadden ontwikkeld: de “twaalftoons-techniek”. Daarna bezocht hij Italië. Aan het einde van zijn tweejarige reis ontmoette hij de wereldberoemde choreograaf Serge Diaghilev. Poulenc had tijdens de reis een ballet gecomponeerd, “Les biches", en Diaghilev heeft het met zijn gezelschap uitgevoerd. Het was een enorm succes: Poulencs naam was gemaakt.

Poulenc was niet alleen bekend als componist, maar ook als pianist. Hij was ook begeleider van de bariton Pierre Bernac. Hij had veel flair en gevoel voor humor, en was snel heel populair.

Hij heeft veel muziek geschreven: pianomuziek, kamermuziek, veel koormuziek, (o.a. een mis, Litanies à la Vierge noire, een Stabat Mater en een Gloria, die regelmatig worden uitgevoerd door RBO Sinfonia), orkestmuziek (o.a. een Concert champêtre voor klavecimbel en orkest), balletten, drie opera's (Les mamelles de Tirésias, Les dialogues des carmélites, La voix humaine) en veel liederen.