Edward Elgar

Edward Elgar
Edward Elgar

Elgar Facts:

naam: Elgar, Edward

geboren: 2 juni 1857, Broadheath, Engeland

overleden: 23 februari, 1934, Worcester, Engeland

job: componist, muziekleraar

privé: trouwt met een 8 jaar oudere leerlinge, Caroline Alice Roberts, zeer tegen de zin van haar ouders
 
werk: hij componeerde wat het 'tweede' Engelse Volkslied zou worden, Pomp & Circumstance No.1, beter bekend als Land of Hope and Glory.
 
*************************

Kortom...

Edward Elgar werd geboren op het Engelse platteland als zoon van een pianostemmer. Hij leerde zichzelf verschillende instrumenten spelen en componeren.  

Elgars carrière kwam maar moeizaam op gang. Daarom verhuisde hij naar Londen, waar hij hoopte erkenning te vinden en meer werk te krijgen. Het draaide uit op een grote mislukking. Teleurgesteld ging Elgar weer terug naar zijn geboortestreek. Pas na zijn veertigste, nadat hij voor het Diamanten Jubileum van Koningin Victoria deImperial Marchhad geschreven, brak hij door.Uiteindelijk werd hij de trots van de Engelse natie en werd hij zelfs in de adelstand verheven.

**************************

Als je nog meer wilt weten...
Edward Elgar was het vierde kind uit een gezin van zeven kinderen. Zijn vader had een muziekhandel en was rondreizend pianostemmer. Ook speelde hij orgel in de plaatselijke katholieke kerk. Als kind hielp Edward vaak in de winkel. Zo vergaarde hij veel kennis over muziek. Ook leerde hij zichzelf verschillende instrumenten spelen.

Volgens zijn ouders was een carrière in de muziek niet verstandig. Hij kon beter een "echte" baan zoeken. Op zijn vijftiende ging Edward bij een advocaat op kantoor werken. Na een jaar had hij daar genoeg van en besloot hij definitief in de muziek verder te gaan.

Elgar gaf viool- en pianoles en speelde viool in het Worcester Philharmonic Orchestra. Toen hij 21 jaar was, kreeg hij een baan als leider van het personeelsorkest van de plaatselijke psychiatrische inrichting (Worcester County Lunatic Asylum). Volgens de directie daarvan zou muziek heilzaam op de patiënten werken. Het personeel moest daarom regelmatig concerten geven.

Op zijn 32e, trouwde Elgar met zijn 8 jaar oudere leerlinge Caroline Alice Roberts, de dochter van een hoge officier. Haar familie was fel tegen het huwelijk, want Elgar was ver "onder hun stand". Maar Alice zette door, en bleef haar hele leven lang zijn werk als componist stimuleren.

Kort na hun huwelijk vertrokken de componist en zijn vrouw naar Londen. Elgar dacht dat zijn werken in de Britse hoofdstad vaker uitgevoerd zouden worden, en dat hij er meer kans zou hebben op compositieopdrachten. Maar dat viel tegen, zijn werken sloegen er totaal niet aan. Daarom verhuisde het paar weer terug naar Worcestershire. Hier schreef Elgar een aantal van zijn grootste meesterwerken. Maar om genoeg geld te verdienen, moest hij ook weer muziekles geven, waar hij een enorme hekel aan had. In deze periode leed hij aan zware depressies.

In de loop der jaren kreeg hij steeds meer succes. Nadat hij voor het diamanten jubileum van Koningin Victoria de Imperial March had gecomponeerd, was zijn naam als componist definitief gevestigd. Hij werd zelfs in de adelstand verheven nadat hij een officiële ode had gecomponeerd voor de kroning van Edward VII: hij mocht zich voortaan Sir Edward Elgar noemen.
 
In de eerste wereldoorlog schreef Elgar veel patriottisch getinte werken, en zijn beroemde Pomp and Circumstance March No.1 werd voorzien van tekst. Het werd het 'tweede' Engelse volkslied: Land of Hope and Glory.

Nadat zijn vrouw Alice was overleden schreef hij geen belangrijke werken meer. De laatste 14 jaar van zijn leven zonderde zich steeds meer af met zijn drie honden. Op 23 februari 1934 overleed Sir Edward Elgar aan kanker. Hij werd 77 jaar oud.
 
Elgar schreef heel veel verschillende soorten muziek:  kamermuziek, orkestmuziek, oratoria en cantates, liederen... Zijn beroemdste werken zijn Pomp and circumstance, Salut d'amour, en de Enigma variaties. 

Edward Elgar