Carl Orff

Carl Orff
Carl Orff

Orff facts:

naam:Orff, Carl

geboren:10 juli, 1895, München (Duitsland)

overleden:29 maart, 1982, idem

job:componist, muziekonderwijzer

tophit:Carmina Burana

***************************

Kortom.........

Orff begon al met componeren toen hij 5 jaar oud was. Na zijn conservatoriumstudie heeft hij een speciale school opgericht voor gymnastiek, muziek en dans. Hij ontwikkelde een methode voor schoolmuziek waarin de leerlingen veel zelf spelen op slagwerkinstrumenten.

Zijn meest beroemde compositie is deCarmina Burana, een cantate voor groot orkest en koor met Latijnse en Duitse teksten uitde 13e eeuw.

***************************

Als je meer wilt weten.......

Carl Orff werd in München (Duitsland) geboren op 10 juli 1895. Hij leerde al op jonge leeftijd piano, orgel en cello spelen, en begon te componeren op vijf-jarige leeftijd. Ook had hij al vroeg interesse voor taal en poëzie. Hij zette zijn studie voort op het conservatorium van München, waar hij in 1914 afstudeerde. Om zijn brood te verdienen, componeerde hij vooral theatermuziek, en gaf daarnaast ook les.

Orff was medeoprichter van de Günther Schule, een school voor gymnastiek, muziek en dans, genoemd naar Dorothee Günther. Hier werd de basis gelegd voor zijn methode voor de schoolmuziek: zijn 'Orff-instrumentarium' en 'Orff-Schulwerk'. Van 1930 tot 1933 was hij dirigent van het Bach-genootschap in München. In 1969 kreeg hij van de Goethe Stichting in Bazel de Mozartprijs.

Als componist onderging hij grote invloeden van Claude Debussy en Richard Strauss. Zijn eerste composities waren in feite niets anders dan vrije transcripties van Claudio Monteverdi. Zijn eerste 'eigen' werk kwam er pas met de Carmina Buranain de tweede helft van de jaren '30, een cantate gebaseerd op dertiende-eeuwse Latijnse en Duitse teksten. Dit werk is uiterst eenvoudig van structuur en melodieën, levendig en indrukwekkend. DeCarmina buranavormt samen met deCatulli carmina(1943) en deTrionfo di Afrodite(1953) de drieluikTrionfi. RBO Sinfonia heeft de Nederlandse Premiere van dit werk gespeeld in 1993.

In zijn latere werken bleef Carl Orff trouw aan zijn eigen stijl. Hij schreef nog een aantal opera's, waaronderDer Mond(1939),Die Kluge(1943), zijn grootste succes, enAntigonae(1949).
De zeer aparte stijl van Carl Orff is vooral te vinden in het ritme. De melodie wordt vooral bepaald door het ritme, niet door de harmonieën. Het aantal slagwerk-instrumenten is daarom zeer uitgebreid: tot 59 inAntigonae. Orff wil dat de toehoorder onmiddellijk de muziek begrijpt. Daarom bant hij elke ingewikkelde structuur, complexe vorm van harmonie of melodie zoals het contrapunt, uit zijn muziek.
Hij stierf in zijn geboortestad op 29 maart 1982.

Carl Orff