Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi
Antonio Vivaldi

Vivaldi facts:

naam:Vivaldi, Antonio

geboren:1675, Venetië (Italië)

overleden:1741, Wenen (Oostenrijk)

job:componist, muziekleraar, violist

bijnaam:"de rode priester"

mysterie:niemand weet wat hij de laatste maanden van zijn leven heeft gedaan

************************

Kortom............

Vivaldi was tot priester opgeleid, maar kon niet in de kerk werken - missen opdragen en zo - omdat hij astma had. Zijn bazen hebben hem dan maar een baan gegeven als muziekleraar op een school voor weesmeisjes.

Vivaldi was in zijn eigen tijd heel bekend als violist en als leraar. Hij heeft heel veel gecomponeerd, ook stukken voor zijn leerlingen. Kinderen die nu op vioolles zitten, spelen vaak als eerste "echte" concert een vioolconcert van Vivaldi. Zijn meest beroemde compositie is "De vier jaargetijden" voor vioolsolo en orkest.

Niemand weet wat Vivaldi in de laatste maanden van zijn leven heeft gedaan. Hij vertrok uit Venetië, en is in armoede overleden in Wenen.

************************

Als je meer wilt weten......

Vivaldi's vader was violist aan de San Marcokerk in Venetië. Antonio werd er omstreeks 1675 geboren. Hij kreeg vioolles van zijn vader en daarnaast nog van de violist Legrenzi.

Vivaldi studeerde voor priester, en is ook gewijd, maar kon geen mis opdragen vanwege een aangeboren ziekte, waarschijnlijk astma. Volgens andere bronnen had hij de rare gewoonte tijdens de mis opeens naar de sacristie te rennen om er snel muziek op te schrijven die hij verzonnen had. Zijn bazen beschouwden hem als een rare artiest, en benoemden hem als vioolleraar en kapelmeester van het tehuis voor meisjes-vondelingen, het "conservatoria dell' ospedale della pietà". Hij behaalde er geweldige resultaten met die meisjes. De meeste instrumentale werken die Vivaldi schreef componeerde hij voor zijn leerlingen. Op enkele onderbrekingen voor reizen en een verblijf aan het hof van Mantua na, bleef hij gedurende heel zijn leven muziekleraar op de "pietà". Zijn bijnaam was "il prete rosso", (de rode priester), vanwege zijn opvallend rode haar.

Niemand weet wat Vivaldi in de laatste maanden van zijn leven heeft gedaan, maar hij stierf in grote armoede in Wenen in juli 1741. In zijn eigen tijd was Vivaldi meer beroemd als vioolvirtuoos en -pedagoog dan als componist.

Vivaldi heeft een indrukwekkende hoeveelheid muziek gecomponeerd: 454 concerti voor allerlei verschillende combinaties van strijkinstrumenten (vaak met toevoeging van houtblazers), 2 orgelwerken, 23 symfonieën, 75 sonates en triosonates, 47 opera's en meer dan 40 religieuze composities. Een van zijn meest beroemde werken isIl quattro stagioni(De vier jaargetijden), voor soloviool en orkest. Ook heel beroemd (en vaak uitgevoerd door RBO Sinfonia ) is hetGloria in D, voor koor, solisten en orkest.

Bach had een grote bewondering voor Vivaldi, en heeft zelfs van een aantal van zijn composities een transcriptie gemaakt voor andere instrumenten. Vivaldi's concerto voor vier violen heeft hij bijvoorbeeld herschreven voor vier clavecimbels.

Antonio Vivaldi