Antonin Dvorak

Antonin Dvorak
Antonin Dvorak

Dvorak facts:

naam:Dvorak, Antonin
geboren:8 september, 1841, Nelahozeves (Tsjechië)
overleden:1 mei, 1904, Praag (Tsjechië)
job:organist, compositieleraar, componist, dirigent
privé:getrouwd, kinderen

bijzonderheden:maniakale interesse voor locomotieven

Kortom....

Dvorak werd in een dorpje in Tsjechië geboren. Hij kreeg vioolles van de schoolmeester, en was daar zo goed in dat hij naar Praag (de grote stad) mocht, om op conservatorium te studeren.

Hij had een succesvolle carrière, en werd zelfs uitgenodigd om naar New York (Amerika) te komen om directeur te worden van een nieuwe school voor de kunsten. Hij had wel heimwee, en toen zijn contract afgelopen was, ging hij terug naar Praag.

Een van zijn beroemdste composities is de 9e symfonie, de "Nieuwe Wereld" (zo noemden mensen in Europa Amerika in die tijd). Zijn "Humoresque" is ook heel bekend, en wordt door veel vioolleerlingen gespeeld.

Antonin Dvorak

Als je meer wilt weten........

Antonin Dvorak werd geboren op 8 september 1841, in Nelahozeves, een dorpje in Tsjechië. Zijn vader van was slager-herbergier. Als oudste zoon was Antonin eigenlijk ook voorbestemd voor het beroep van slager. Maar hij had vioollessen van de dorpsonderwijzer gekregen, en toonde zoveel talent dat hij in 1857 als muziekstudent naar Praag trok. Hij verdiende zijn geld door in allerlei orkestjes te spelen. In 1862 werd hij altviolist in het Nationaal Theater. Hij huwtde de goudsmidsdochter Anna Cerkowa in 1873.

Door zijn eerste successen als componist, en de vriendschap en bescherming van Brahms en Tschaikovsky, werd hij compositieleraar aan het Conservatorium te Praag, organist aan de Sint-Adalbertuskerk en ontving hij een Oostenrijkse staatsbeurs (in de jury zat o.a. Brahms!). Daarna kwam ook de belangstelling uit het buitenland: beroemde orkesten nodigden hem uit om zijn eigen composities te komen dirigeren. Hij werd doctor honoris causa aan de universiteiten van Cambridge en Praag, en werd gevraagd om leider van de pasgestichte "National Conservatory of Art" te New York te worden. Voor deze baan werden hem vorstelijke bedragen aangeboden, en na lang aarzelen besliste hij samen met zijn familie toch maar naar New York te verhuizen.

Dvoƙák had een maniakale interesse voor locomotieven - hij noteerde in het station van Praag alle types met nummer en uurrooster! In New York werd die interesse voor treinen vervangen door die voor stoomschepen in de Newyorkse haven. Hij had heimwee naar Tsjechie, maar is toch drie jaar in New York gebleven. Een van zijn meest beroemde composities, de "Nieuwe Wereld Symfonie", is geïnspireerd door zijn ervaringen in Amerika, evenals het "Neger Kwartet" . Dvorak maakte zelfs een ontwerp voor het Amerikaanse volkslied! In 1894 liep zijn contract in Amerika ten einde. Hij keerde terug naar Bohemen. In 1901 werd hij artistiek directeur van het Praags Conservatorium. Nog enkele jaren kon hij hard werken en componeren. Hij stierf op 1 mei 1904.