Ralph Vaughan Williams
R. Vaughan Williams

Vaughan Williams facts:

naam:
Vaughan Williams, Ralph

geboren: 12 oktober, 1872, Down Ampney (Engeland)

overleden: 1958

**************************

Kortom..............

Vaughan Williams is een van de meest beroemde Engelse componisten.

Hij liet zich inspireren door Engelse volksmuziek, en ook door oude Engelse componisten uit de Tudor-tijd.

Hij componeerde muziek voor de film Scott of the Antartic, en bewerkte die later zelf tot zijn 7e symfonie.


*********************************

Als je meer wilt weten.............

Ralph Vaughan Williams werd geboren in Down Ampney, Engeland, op 12 oktober, 1872. Zijn vader was dominee. Hij studeerde in Cambridge bij Charles Wood, aan het Royal College of Music bij Parry en Stanford, en kreeg compositieles van Max Bruch en Maurice Ravel. Ondanks deze buitenlandse invloeden was hij de eerste componist sinds tweehonderd jaar die zijn inspiratie weer uit zijn eigen land, Engeland, putte. Zo leefde hij lange tijd op het Engelse platteland.

Zijn composities zijn sterk beïnvloed door Engelse volksliederen. Hij had een grote interesse voor de Tudor-tijd, waarin Shakespeare en Koningin Elisabeth leefden. Vaak componeerde hij op thema's van componisten uit die tijd, zoals Thomas Tallis, en maakte gebruik van oude compositietechnieken. Hij schreef onder andere negen symfonieën waarvan de vijfde in 1943 onder invloed van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog tot stand kwam. Ook schreef hij liederen, zoals de Songs of Travel, en koorwerken.

Vaughan Williams stond in het middelpunt van de Britse muziek van zijn tijd en telde vele bekende figuren onder zijn vrienden zoals de componisten Gustav Holst, Arthur Bliss en de dirigent Sir Thomas Beecham.

Ralph Vaughan Williams stierf in 1958.
Beluisteren
Vaughan Williams
De Stichting Educatieve Orkest Projecten

De Stichting Educatieve Orkest Projecten (SEOP) organiseert alle educatieve programma's van het RBO Sinfonia (Randstedelijk Begeleidings Orkest). Voor info over de SEOP, Meer informatie.

Over de KidSite....

De KidSite is bedoeld ter ondersteuning van onze diverse educatieve programma's. De pagina "Doe Dingen" heeft activiteiten voor kinderen, deze activiteiten kunnen zowel in een voorbereidend stadium als na het bezoeken van een concert gebruikt worden. Verder is er informatie over van alles en nog wat die bijvoorbeeld kan dienen als bron voor werkstukken. Maar het belangrijkste doel van de KidSite is het leggen van contact tussen het orkest en de kinderen: we hopen ze hiermee een blik te kunnen geven op de fantastische wereld van de klassieke muziek!

Inloggen  |