Johann Strauss jr.
J. Strauss jr.

Strauss facts:

naam:
Strauss, Johann Junior

geboren: 25 oktober, 1825, Wenen (Oostenrijk)

overleden: 1899, idem

job: componist, violist, dirigent

privé: trouwt 3 keer

bijnaam: "de walsenkoning"; hij was de André Rieu van toen

werk: componeert vooral walsen en operettes

*********************

Kortom............

Johann Strauss Jr. leefde in Wenen in de tijd van Keizer Frans Josef - de man van de Keizerin Elisabeth, die "Sissi" werd genoemd.

In die tijd ging je niet naar de disco; je ging naar een balzaal om te dansen. Ze hadden nog geen cd-spelers, dus was er altijd een "live" orkest.

Johann Strauss Jr. was de leider van zo'n orkest, dus echt een soort popster. Hij componeerde zelf ook veel dansmuziek - de wals was toen "in".

Daarnaast componeerde hij veel operettes - een soort ouderwetse musical - die nu nog steeds heel populair zijn.


***********************

Als je meer wilt weten.......

Johann Strauss Jr.werd geboren in Wenen, Oostenrijk, op 25 oktober, 1825. Al was zijn vader zelf muzikant, toch wilde hij niet graag dat Johann dat ook zou worden. De ouders van Johann gingen scheiden toen hij nog jong was. De kinderen bleven bij hun moeder en zij vond het wel goed dat Johann muziekles kreeg.

Hij had vioolles van de balletrepetitor van de hofopera. Later studeerde hij compositie bij Hofmann en bij Drechsler. Johann vormde zijn eigen orkest, dat hij zelf dirigeerde en waar hij zelf viool in speelde. Hij was meteen enorm populair. Zijn vader was hier niet blij mee, vooral toen zijn zoon beroemder begon te worden dan hijzelf.

Johann componeerde dansmuziek: walsen en polkas en zo. Deze werden in de balzalen (waar men vroeger ging dansen, net zoals nu in de disco) gespeeld. Zijn "liedjes" waren de top-hits van toen, niet alleen in Wenen, maar over de hele wereld.

Johann trouwde in augustus 1862 met Henriette Treffz. Daarna dirigeerde hij nog maar weinig; hij wilde operettes gaan schrijven. Een operette is de ouderwetse vorm van een musical - een toneelstuk dus, met veel muziek en zang. Veel van zijn operettes zijn nog steeds erg beroemd: bbijvoorbeeld Die Fledermaus en Der Zigeunerbaron.

In 1878 stierf zijn vrouw. Hij hertrouwde met een zangeres, Angelica Dietrich. Dit huwelijk mislukte, en ze scheidden in 1883. Kort daarna trouwde hij met Adele Strauss-Deutsch.

In het jaar 1888 vierde keizer Frans Josef zijn 40-jarig regeringsjubileum. Johan Strauss schreef voor de gelegenheid de Kaiserwalzer. De vrouw van Franz Josef, keizerin Elisabeth, was de beroemde "Sissi" die zo jong werd vermoord.

Johan Strauss componeerde veel, en was al tijdens zijn leven wereldberoemd. Hij overleed in Wenen in 1899, op 74-jarig leeftijd. Nu, meer dan honderd jaar na zijn dood, is zijn muziek nog steeds heel populair.
Beluisteren
De Stichting Educatieve Orkest Projecten

De Stichting Educatieve Orkest Projecten (SEOP) organiseert alle educatieve programma's van het RBO Sinfonia (Randstedelijk Begeleidings Orkest). Voor info over de SEOP, Meer informatie.

Over de KidSite....

De KidSite is bedoeld ter ondersteuning van onze diverse educatieve programma's. De pagina "Doe Dingen" heeft activiteiten voor kinderen, deze activiteiten kunnen zowel in een voorbereidend stadium als na het bezoeken van een concert gebruikt worden. Verder is er informatie over van alles en nog wat die bijvoorbeeld kan dienen als bron voor werkstukken. Maar het belangrijkste doel van de KidSite is het leggen van contact tussen het orkest en de kinderen: we hopen ze hiermee een blik te kunnen geven op de fantastische wereld van de klassieke muziek!

Inloggen  |