De Hobo
De Hobo

De hobo is een houten blaasinstrument met heel erg veel zilveren kleppen. Vroeger had de hobo bijna alleen maar gaatjes, net als een blokfluit.Het mondstuk van een hobo is van echt riet gemaakt en moet je apart op je hobo zetten, anders komt er geen geluid uit! Als je net met hobospelen begint, is het heel moeilijk om zachtjes te spelen, maar als je veel oefent wordt het steeds mooier en zachter. In het orkest mag de hobo het orkest stemmen omdat het geluid een beetje doordringend is. Dat hoor je altijd vlak voordat een concert begint. De hobo speelt de hele tijd één toon, (dat is een "a", voor de kenners onder jullie misschien wel bekend?) en alle andere instrumenten gaan dan proberen om net zo'n mooie, zuivere "a" te spelen. Dan pas begint het concert.

 

Een hobo kan heel hard en heel zacht spelen, heel mooi of een beetje gemeen, heel warm of snerpend. Dat heeft allemaal met het riet te maken. Ieder riet is anders en je maakt ze zelf. Dat is een heel karwei, dus behalve een goeie muzikant moet je ook nog goed kunnen knutselen! Er zijn 3 soorten hobo's die veel in het orkest gebruikt worden: de gewone hobo, een hobo d'amore, die is een stukje langer en klinkt dus ook lager en dan is er nog een althobo, die is nog langer en klinkt nog lager.

 

Er valt natuurlijk nog véééél meer te vertellen over de hobo, maar als je dat ook nog wilt weten stuur je je vragen maar naar mij - ik heb een e-mail-link bij "Ontmoet de Musici".

 

groetjes,

 

Jeanette

 

(Ik speel ook althobo op de video!)

 

bekijk video De Hobo

De Althobo

Althobo


bekijk video de Althobo

De Stichting Educatieve Orkest Projecten

De Stichting Educatieve Orkest Projecten (SEOP) organiseert alle educatieve programma's van RBO Sinfonia. Voor info over de SEOP, Meer informatie.

Over de KidSite....

De KidSite biedt online ondersteuning voor onze educatieve concerten, maar is ook zeer geschikt voor algemeen gebruik. Alle informatie, (inter)activiteiten en opdrachten voor kinderen staan op de KidSite; voor informatie over onze educatieve concerten en programma's, klik hier.

Inloggen  |