Charles Gounod
C. Gounod

Gounod facts:

naam:
Gounod, Charles

geboren: 17 juni, 1818, Parijs (Frankrijk)

overleden: 18 oktober, 1893

job: organist, koordirigent, componist

privé: getrouwd, heeft drie jaar lang (tijdens de oorlog) een liefdesverhouding in Londen

werk: componeert veel kerkmuziek, opera's en symfonieën

*********************

Kortom.....

Gounod kwam uit een artiestiek gezin; zijn vader was kunstschilder en zijn moeder was pianiste.

Hij studeerde niet alleen muziek, maar ook filologie en theologie. Hij werkte als kerkorganist, dirigeerde een kerkkoor en schreef missen.

Zijn opera Faust, over een man die zijn ziel aan de duivel verkoopt om jong te blijven, is heel beroemd. Het RBO speelt regelmatig zijn Petite Messe Solonelle.


***********************

Als je meer wilt weten..............

Charles Gounod werd geboren op 17 juni 1818, in Parijs. Gounods vader was kunstschilder en graveur. Hij stierf toen Charles nauwelijks vijf jaar was. Zijn moeder was een voortreffelijke pianiste en ook zijn eerste muzieklerares.
Terwijl hij klassieke filologie studeert, volgt hij pianoles bij Reicha. Tenslotte kiest hij definitief voor een muzikale loopbaan, en laat zich inschrijven aan het Conservatorium van Parijs. Na het behalen van zijn diploma's krijgt hij de traditionele tweejaarlijkse studiebeurs in Rome. Daar bestudeert hij vooral het werk van de renaissance-componist Palestrina. Als hij terugkeert naar Parijs, wordt hij kerkorganist en kerkkoorleider, gaat een jaar theologie studeren en componeert missen.
Naast Palestrina boeien hem vooral Mendelssohn, Schumann en Berlioz. Zijn eerste opera's, oratoria en symfonieën maken niet meteen indruk, maar met zijn opera Faust, op een libretto (tekst) van Bonnier en Carré naar het grote toneelwerk van Goethe, wordt hij beroemd.
Hij trekt naar Londen om het oorlogsgeweld van 1870 -de Frans-Duitse oorlog- te ontvluchten. Daar heeft hij drie jaar lang een liefdesverhouding met ene Mevrouw Weldon. Franse vrienden van zijn vrouw ontvoeren hem en brengen hem terug naar zijn echtgenote. Daarna schrijft hij hoofdzakelijk geestelijke werken (kerkmuziek), tot zijn dood in op 18 oktober 1893.
Beluisteren
Gounod
De Stichting Educatieve Orkest Projecten

De Stichting Educatieve Orkest Projecten (SEOP) organiseert alle educatieve programma's van het RBO Sinfonia (Randstedelijk Begeleidings Orkest). Voor info over de SEOP, Meer informatie.

Over de KidSite....

De KidSite is bedoeld ter ondersteuning van onze diverse educatieve programma's. De pagina "Doe Dingen" heeft activiteiten voor kinderen, deze activiteiten kunnen zowel in een voorbereidend stadium als na het bezoeken van een concert gebruikt worden. Verder is er informatie over van alles en nog wat die bijvoorbeeld kan dienen als bron voor werkstukken. Maar het belangrijkste doel van de KidSite is het leggen van contact tussen het orkest en de kinderen: we hopen ze hiermee een blik te kunnen geven op de fantastische wereld van de klassieke muziek!

Inloggen  |