Gabriel Fauré
G. Fauré

Fauré facts:

naam:
Fauré, Gabriel

geboren: 12 maart, 1845, Pamiers (Frankrijk)

overleden: 4 november, 1924

job: organist, compositieleraar, componist, journalist

privé: getrouwd

bijzonderheden: de enige beroemde Franse componist die geen officiële conservatoriumopleiding had

********************************

Kortom........

Fauré kwam uit een muzikaal gezin, en ging al toen hij negen jaar oud was naar een beroemde school voor kerkmuziek.

Hij werd compositieleraar aan het conservatorium in Parijs. Sommige van zijn leerlingen zijn ook hele beroemde componisten geworden, zoals Ravel, Schmitt en Koechlin.

Fauré was sterk beïnvloed door zijn school, en componeerde ook veel kerkmuziek. Het "Pie Jesu" van zijn Requiem wordt nu ook door pop-zangers gezongen. Net als Beethoven werd hij doof, maar ging toch door met componeren.


***********************

Als je meer wilt weten......

Gabriel Fauré werd op 12 maart 1845 in Pamiers, Frankrijk, geboren als zesde en jongste kind uit een muzikaal gezin. Op negenjarige leeftijd werd hij naar de beroemde kerkmuziekschool van Niedermeyer gestuurd. Hij kreeg daar onder andere les van de componist Saint-Saëns. Hij bleef in dit internaat tot zijn twintigste, en de muzikale atmosfeer van dit instituut heeft duidelijk invloed gehad op de manier en de stijl van zijn werken.

Fauré werd zelf leraar op deze school, en daarnaast kerkorganist aan de Madeleine-kerk. Hij was ook een tijdje organist in Rennes en aan de Notre-Dame de Clignancourt. In 1883 trouwde hij, en in 1896 werd hij benoemd tot leraar compositie aan het beroemde Parijse Conservatorium, waar hij leerlingen had als Ravel, Schmitt en Koechlin. In 1905 werd hij er zelfs directeur, en hij bleef dat tot 1920. Toen moest hij ontslag nemen omdat hij, net als Beethoven, doof werd. Toch kon hij nog meesterwerken blijven componeren, en hij bleef muziekmedewerker van "Le Figaro" (een krant). Hij stierft in Parijs op 4 november 1924.

Fauré was de enige componist met naam in Frankrijk die nooit een officiële conservatoriumopleiding kreeg. Zijn Requiem wordt vaak uitgevoerd door RBO sinfonia. Ook zijn vele liederen worden heel veel gezongen.
Beluisteren
Fauré
De Stichting Educatieve Orkest Projecten

De Stichting Educatieve Orkest Projecten (SEOP) organiseert alle educatieve programma's van het RBO Sinfonia (Randstedelijk Begeleidings Orkest). Voor info over de SEOP, Meer informatie.

Over de KidSite....

De KidSite is bedoeld ter ondersteuning van onze diverse educatieve programma's. De pagina "Doe Dingen" heeft activiteiten voor kinderen, deze activiteiten kunnen zowel in een voorbereidend stadium als na het bezoeken van een concert gebruikt worden. Verder is er informatie over van alles en nog wat die bijvoorbeeld kan dienen als bron voor werkstukken. Maar het belangrijkste doel van de KidSite is het leggen van contact tussen het orkest en de kinderen: we hopen ze hiermee een blik te kunnen geven op de fantastische wereld van de klassieke muziek!

Inloggen  |