Antonin Dvorak
A. Dvorak

Dvorak facts:

naam:
Dvorak, Antonin

geboren: 8 september, 1841, Nelahozeves (Tsjechië)

overleden: 1 mei, 1904, Praag (Tsjechië)

job: organist, compositieleraar, componist, dirigent

privé: getrouwd, kinderen

bijzonderheden: maniakale interesse voor locomotieven

*************************

Kortom....

Dvorak werd in een dorpje in Tsjechië geboren. Hij kreeg vioolles van de schoolmeester, en was daar zo goed in dat hij naar Praag (de grote stad) mocht, om op conservatorium te studeren.

Hij had een succesvolle carriè
re, en werd zelfs uitgenodigd om naar New York (Amerika) te komen om directeur te worden van een nieuwe school voor de kunsten. Hij had wel heimwee, en toen zijn contract afgelopen was, ging hij terug naar Praag.

Een van zijn beroemdste composities is de 9e symfonie, de "Nieuwe Wereld" (zo noemden mensen in Europa Amerika in die tijd). Zijn "Humoresque" is ook heel bekend, en wordt door veel vioolleerlingen gespeeld.


******************************

Als je meer wilt weten........

Antonin Dvorak werd geboren op 8 september 1841, in Nelahozeves, een dorpje in Tsjechië. Zijn vader van was slager-herbergier. Als oudste zoon was Antonin eigenlijk ook voorbestemd voor het beroep van slager. Maar hij had vioollessen van de dorpsonderwijzer gekregen, en toonde zoveel talent dat hij in 1857 als muziekstudent naar Praag trok. Hij verdiende zijn geld door in allerlei orkestjes te spelen. In 1862 werd hij altviolist in het Nationaal Theater. Hij huwtde de goudsmidsdochter Anna Cerkowa in 1873.

Door zijn eerste successen als componist, en de vriendschap en bescherming van Brahms en Tschaikovsky, werd hij compositieleraar aan het Conservatorium te Praag, organist aan de Sint-Adalbertuskerk en ontving hij een Oostenrijkse staatsbeurs (in de jury zat o.a. Brahms!). Daarna kwam ook de belangstelling uit het buitenland: beroemde orkesten nodigden hem uit om zijn eigen composities te komen dirigeren. Hij werd doctor honoris causa aan de universiteiten van Cambridge en Praag, en werd gevraagd om leider van de pasgestichte "National Conservatory of Art" te New York te worden. Voor deze baan werden hem vorstelijke bedragen aangeboden, en na lang aarzelen besliste hij samen met zijn familie toch maar naar New York te verhuizen.

Dvořák had een maniakale interesse voor locomotieven - hij noteerde in het station van Praag alle types met nummer en uurrooster! In New York werd die interesse voor treinen vervangen door die voor stoomschepen in de Newyorkse haven. Hij had heimwee naar Tsjechie, maar is toch drie jaar in New York gebleven. Een van zijn meest beroemde composities, de "Nieuwe Wereld Symfonie", is geïnspireerd door zijn ervaringen in Amerika, evenals het "Neger Kwartet" . Dvorak maakte zelfs een ontwerp voor het Amerikaanse volkslied! In 1894 liep zijn contract in Amerika ten einde. Hij keerde terug naar Bohemen. In 1901 werd hij artistiek directeur van het Praags Conservatorium. Nog enkele jaren kon hij hard werken en componeren. Hij stierf op 1 mei 1904.
Beluisteren
Dvorak
De Stichting Educatieve Orkest Projecten

De Stichting Educatieve Orkest Projecten (SEOP) organiseert alle educatieve programma's van het RBO Sinfonia (Randstedelijk Begeleidings Orkest). Voor info over de SEOP, Meer informatie.

Over de KidSite....

De KidSite is bedoeld ter ondersteuning van onze diverse educatieve programma's. De pagina "Doe Dingen" heeft activiteiten voor kinderen, deze activiteiten kunnen zowel in een voorbereidend stadium als na het bezoeken van een concert gebruikt worden. Verder is er informatie over van alles en nog wat die bijvoorbeeld kan dienen als bron voor werkstukken. Maar het belangrijkste doel van de KidSite is het leggen van contact tussen het orkest en de kinderen: we hopen ze hiermee een blik te kunnen geven op de fantastische wereld van de klassieke muziek!

Inloggen  |